Protected by Copyscape Web Copyright Protection Software

Follower

Follow

Friday, January 14, 2011

Puding Cocktail


Bahan-bahan:
1 tin cocktail
1 tin susu cair
1 paket sebuk agar-agar
4 cawan air
5 biji telur (diambil putih telur)
gula (mengikut citarasa)
pewarna (mengikut citarasa)
Sedikit Esen vanilla

Cara-cara:

  1. Masak agar-agar bersama air sehingga mendidih.
  2. Masukkan gula dan pewarna. Masak sehingga agar-agar 3/4 daripada jumlah air.
  3. Sementara menunggu agar-agar, pukul putih telur sehingga kembang.
  4. Agar-agar dibiarkan sejuk seketika.
  5. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan yang mengandungi putih telur td. dibiarkan sejuk dan bekukan dalam peti ais.
  6. Asingkan buah cocktail dengan airnya.
  7. campurkan susu cair bersama air buah cocktail dan kuning telur seta sedikit esen vanila. Panaskan di atas dapur dengan api perlahan. Sejukkan dan tuang kedalam buah cocktail
  8. sejukkan kuah cocktail dalam peti sejuk.
  9. Tuangkan kuah cocktail ke dalam agar-agar tadi dan sedia dihidang.
SELAMAT MENCUBA....

No comments:

Post a Comment

Iklan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Malaysia